Isztria II. - Szőlő és olívaolaj »

A gasztronómia járult hozzá talán a legjobban Isztria legfontosabb szőlőfajtájának felemelkedéséhez is. A malvazija istarska a szocialista időkben még csak...

Isztria I. - Maneštra és szarvasgomba »

A legnagyobb horvát félsziget, az olajfák, a szőlőtőkék és a szarvasgombát rejtő tölgyerdők birodalma, az utóbbi évtizedek egyik leglátogatottabb magyar...

Száraz furmint és kecskehús »

A nyári szezon gasztronómiája nem a fajsúlyos borokról szól, mégis érdemes egy-egy meghatározó, nyáron is jól fogyasztható borhoz illeszteni a könnyű...

A meggy »

Roskadoznak a piaci standok a szebbnél szebb meggyek alatt. Nemcsak az ízük, hanem jótékony hatásuk miatt is érdemes bevásárolni és jóllakni, majd lekvárnak...

További bejegyzések

Gasztroarcok

Alkonyi László

Irigylésre méltó ember. Borbírálatai miatt több pincészetből kitiltották. Hosszú utat tett meg addig, amíg idén elnyerte a Borászok Barátja címet. Mindig a saját útját járta, mert váltani, elképzeléseihez hű maradt. Így lett bölcsészből közgazdászhallgató, tőzsdei szakíróból borkritikus, újságíróból Tokaj-Hegyalján kecskéket terelgető, szőlőt gondozó borász.

Magyar ízek

Paprikás tsibe, pisellye

A címben szereplő néven fordul elő első alkalommal 1830-ban, Czifray István szakácskönyvének negyedik kiadásában a paprikás csirke. Mert bármilyen hihetetlen, egyik legfőbb nemzeti ételünk, amely selymes paprikás-tejfölös szaftjával honfiúi keblünket és bendőnket simogatandja, egyetlen korábbi receptgyűjteményben sem található meg.